sagaameliaberglund.blogg.se

2015-07-09
16:56:00

lär dig förstå hästen..?

 
 
 
 
 
Hej! Jag har funderat lite över att många tycker att sina hästar "fjollar" när dom blir rädd för dendär postlådan som dom har gått förbi tusen gånger eller skyggar för en vattenpöl osv. Vi alla hästfolk vet att hästar kan ha sina egna fantasier om hur saker och ting är, tillexempel så kan en sten från hästarnas sida uppfattas som något farligt och dom kan känna sig hotade!
Vi sitter där uppe och försöker få dom att gå över dendär bron som är hur farlig som helst från deras sida men för oss finns det i våran vardag men hur många gånger går hästarna naturligt över än älv? Man måste lixom tänka som hästarna och lära sig samspela med dom och visa dom att dehär är inte farligt. Försök tänka om du va hästen, hur skulle du vilja att ryttaren gjorde för att du skulle känna dig så trygg som möjligt?
 
När man rider så vill man ju såklart att det ska gå bra, men om det inte går bra, ska man då skylla allt på hästen när det är du som ryttare som ryttare som lägger upp hästens schema och rider? Om hästen börjar bocka/stegra eller bara inte lyssnar eller skiter i vad du gör, försök hitta en lösning! Bli inte arg för de blir inte bättre av de. Är hästen bråkig en period så skit i dom där dressyr/hoppassen och busa och ha kul i nån dag och kom tillbaka nån dag senare och börja om med vardagsrutinerna då, vi skulle nog oxå tröttna på att gå på ett visst sätt, prestera och lyda hela tiden! Själv så far jag ut med Lovisa ca 2ggr/vecka för att busa och ha kul på ängarna och så med hästarna!
 
Hur gör ni med utrustiningen? Väljer ni en sadel som ni tycker är skön eller en sadel som hästen trivs med? Svaret ska självklart vara att hästen ska trivas. Hästen gör de vi ber den göra, då kan den väl endå få må bra och ha de bekvämt medans den "slavar" för oss. Tänk dig att någon skulle sitta på din rygg med en sadel som tryckte och var obekväm och du skulle springa runt där och hoppa och springa runt i en bana, inte så kul va? 
 
Hästarna är så otroligt fantastiska djur! Ta han om dom väl och se till att dom har det bra för tänk hur mycket dom igentligen gör för er? Älska dom över hela era hjärtan och ta vara på varenda liten minut ni får av dom och sprid kärlek i hästvärlden! Hjälp och ta hand om andra ryttare och deras hästar så vi får det att rulla på och så allt går bra! Kram och lycka till med dom underbara djuren!